Bantningsmedel

För den som behöver en liten extra skjuts i början av bantningen för att motivera sig själv att ändra livsstil så finns det bantningsmedel att tillgå. Bantningsmedel är hälsokost eller läkemedel som är till för att dämpa hungern, öka fettförbränningen eller på något annat sätt hjälpa till vid viktminskning.

Gå ner 5-10 kg inom någon månad. Gratis konsultation !
Effektiv Fettförbrännare, Prova för 1kr, klicka här !

Läkemedel mot övervikt, eller så kallade bantningsmedel börjar komma mer och mer och det finns en hel del att välja på, som verkar på olika sätt. Xenical är ett läkemedel som många känner till. Det verkar genom att minska grovtarmens förmåga att absorbera fett. Medicinen minskar alltså inte hungern på något sätt utan minskar helt enkelt bara fettupptaget. För att få detta utskrivet av läkaren ska man ha en övervikt med ett BMI på minst 30, eller minst 28 tillsammans med andra riskfaktorer. Läkemedlet är alltså tänkt för de patienter som lider fysiskt av sin övervikt.

Tanken är att man samtidigt som man tar läkemedlet även ska börja äta mer hälsosamt, framförallt ska man äta en mindre kalorimängd per dygn. Xenical har en del biverkningar, som framförallt kommer ifall man inte äter tillräckligt lite kalorier. Äter man för mycket fett kan inte kroppen bryta ner det, utan det stannar kvar i tarmen och blandas upp med avföringen vilket kan ge till exempel gaser, oljig avföring, lös avföring och en ökad mängd avföring.

Andra läkemedel verkar genom att dämpa hungerkänslorna. Tanken är då att man ska äta mindre eftersom inte kroppen skriker efter mat. Vanliga sådana läkemedel är dels antidepressiva mediciner och dels ett läkemedel som heter Reductil. Antidepressiva mediciner som Fontex, Seroscand (Fluoxetin) och Prozac har två effekter. Dels dämpar de hungern i början av behandlingen och dels så normaliserar de känslolivet efter flera veckors regelbunden användning. För den som mår dåligt psykiskt eller har ångest på grund av maten och vikten kan detta alltså vara ett bra alternativ som kombinerar två effekter. När man tagit medicinen i några veckor känner man sig oftast också mycket piggare, vilket gör att man har mer motivation och ork att själv ta itu med sin övervikt och förändra sina kostvanor. Reductil är också ett liknande preparat, där den hungerdämpande effekten är starkare i början av behandlingen. Den påminner lite om antidepressiva mediciner eftersom den också hämmar upptaget av noradrenalin, serotonin och dopaminåterupptag.

På hälsokostaffärerna finns också olika slags kosttillskott och naturläkemedel som kan användas mot övervikt. Till exempel finns det bantningsmedel som hjälper till att öka fettförbränningen eller som dämpar hungern.

Som bantningsmedel kan även alla dessa bantningspulver räknas. Det är pulver som blandas ut med vatten och som dricks istället för att äta vanlig mat vid måltiderna. Pulvren är näringsberäknade och innehåller alla näringsämnen, vitaminer och mineraler som du behöver få i dig, men mycket färre kalorier än vad mat ger. Du kan välja mellan att byta ut en eller ett par måltider mot pulverdrycker, eller att byta ut samtliga måltider under ett par veckor, för att få en härlig start på viktnedgången. Gemensamt för alla former av bantningsmedel är att de är tänkta att kombineras med en sundare livsstil, där man ska äta mer hälsosam mat och börja motionera.